A modest 1950's villa in the village of Bergen 

proved to be so characteristic that it's new residents 

decided to renovate and extend it, rather than to 

demolish the house. The design of the BD House 

became a juxtapositional transformation in which 

the life of a young family, local cultural heritage, 

and the rich character of the landscape merged.

Honours

Wienerberger Brick Award 2024 category Feeling at home: Nominee

Erich Mendelsohn Award 2023 category Einfamilienhaus: Special mention

Archdaily Building of the Year Award: Nominee 2023

Yearbook Architecture in the Netherlands 2022/2023

 

Project in collaboration with

Space Encounters, Office For Architecture


Location: Breukelen, NL

Client: Private

Interior: Dorien Knegt Design

Contractor fixed furniture: Studio Broersen

Landscape: Delva Landscape Architecture and Urbanism

Structural Engineer: IMD Raadgevende Ingenieurs

Contractor: Cor Koper Bouwbedrijf

Pictures marked • are shot by Lorenzo Zandri